Ansluta el

Om du behöver en ny elanslutning eller ska ändra din anslutning, är första steget att så snart som möjligt anlita en auktoriserad elinstallatör. Det är du som äger anläggningen som är ansvarig för att se till att det företag du anlitar är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Du hittar allt du behöver veta på Elsäkerhetsverkets söktjänst ”Kolla elföretaget”

Din elinstallatör skickar in en föranmälan till oss. Vi registrerar ärendet och gör en analys av hur förutsättningarna ser ut i just ditt område och hur ändringen påverkar nätet. Så fort vi vet det, återkommer vi med mer information om väntetid för anslutning. Därefter kan installatören påbörja nästa steg i sitt arbete. När anläggning är klar för anslutning, färdiganmäler installatören det till oss. Därefter utför vi själva elanslutningen, som tar ca 2-3 veckor.

Våra anslutningsavgifter för uttag 16A-25A följer Elmarknadsinspektionens schablonmetod. För större anslutningar än 25A gäller offert för varje specifikt ärende.

Till lågspänningsserviser räknas max 1000A. Allt över 1000A räknas som högspänningsabonnemang. Ta reda på mer om anslutningsavgifter

Observera att en nyanslutning kan ta upp till 2 år från anmälan till anslutning. Vi rekommenderar därför att du anlitar en auktoriserad elinstallatör så fort du vet att du har behov av en installation.

Jag behöver en tillfällig elanslutning Jag ska göra en flyttanmälan  

Varför tar det så lång tid att ansluta till vårt elnät?

Det beror främst på det ökade trycket på inkommande ärenden samt ovanligt långa leveranstider på material inom hela branschen.

Hur lång tid en anslutning tar, ser olika ut beroende på förutsättning, geografiskt läge och storlek på anslutning. Just nu ser väntetiderna ut så här (grovt uppskattade):

  • Nyanslutningar samt servisändring med nätförstärkning: 6-24 månader
  • Servisändring utan nätförstärkning: 3-6 månader
  • Mindre produktionsanläggning: 1-6 månader
  • Tillfälliga anläggningar: 1 mån (vid befintligt tillgängligt effektuttag)

Vi arbetar så fort vi kan med hanteringen. Tips till dig som kund är att du kontaktar en installatör i god tid.

Här kan du läsa mer om väntetider

Staffanstorps Centrum AB 2024