Frågor och svar om oss och våra tjänster
Hittar du inte svaret på din fråga, kontakta oss på:
E-post: staffanstorpsenergi@staffanstorp.se
Telefon: 046-280 43 00
Telefontid: 9-12
Hittar du inte svaret på din fråga, kontakta oss på:
E-post: staffanstorpsenergi@staffanstorp.se
Telefon: 046-280 43 00
Telefontid: 9-12
Elnätsägaren (Staffanstorps Energi AB) äger och underhåller elnätet i stora delar av Staffanstorp, med förgreningar i Lund och Svedala. Vi ansvarar för att elen transporteras hem till dig via ledningar och kablar. Du kan inte välja elnätsägare och du kan inte välja oss som elleverantör eftersom vi inte säljer el.
Elleverantören är den som säljer elen. Du kan fritt välja vilken elleverantör du vill ha. De erbjuder olika avtal och priser för den el du använder.
Därför får du två separata fakturor: en från din elleverantör för den el du använder och en från din elnätsägare, för att täcka kostnaden för elnätets underhåll och drift.
Se vårt nätområde här.
Elnätsavgiften består av flera delar och beräknas utifrån hur mycket el du använder och vilken typ av anslutning du har. Den delas vanligtvis upp i följande delar:
Fast avgift: En fast kostnad per månad eller år för att vara ansluten till elnätet. Avgiften baseras på vilken huvudsäkring din fastighet har. Se mer information om avgifterna här.
Rörlig avgift (överföringsavgift): Baseras på hur mycket el du använder (anges i öre per kWh). Ju mer el du förbrukar, desto högre blir denna kostnad.
Energiskatt: På din faktura finns även energiskatt, som vi som elnätsföretag är skyldiga att ta ut åt staten. Denna skatt är inte en intäkt för oss, men vi redovisar och vidarebefordrar den till Skatteverket.
Avgifterna som helhet täcker kostnader för drift, underhåll, investeringar, förluster samt avgifter till överliggande elnät.
För att få el till din bostad eller verksamhet behöver du två avtal:
1. Elnätsavtal med Staffanstorps Energi AB: Det ger dig tillgång till elnätet. Kontakta oss i god tid innan du flyttar in. Här hittar du allt du behöver veta.
2. Elhandelsavtal med en elleverantör som säljer den el du använder: Jämför olika elleverantörer och välj det avtal som passar dig bäst. Du kan teckna det direkt via leverantörens webbplats
Om du inte aktivt tecknar ett elhandelsavtal, får du ett så kallat anvisat avtal (vi har E.ON som anvisad leverantör.), vilket ofta är dyrare än om du själv väljer en leverantör.
Viktigt att tänka på:
Teckna avtalen i god tid innan du flyttar in, så att du har el från dag ett.
Kontrollera om du har bindningstid eller uppsägningstid hos din nuvarande elleverantör om du byter avtal.
Det är samma person som ska stå på båda avtalen.
Om du bygger en ny fastighet eller behöver el till en plats där det inte finns elanslutning, gör du så här:
1. Kontakta en elinstallatör som i sin tur skickar in en föranmälan till oss. Vi rekommenderar att du kontrollerar företaget/installatören via elsäkerhetsverket först. Det gör du på elsäkerhetsverket.se
2. Vi registrerar ärendet och gör en analys av hur förutsättningarna ser ut i just ditt område och hur ändringen påverkar nätet. När det är gjort återkommer vi till dig med information om väntetid för anslutning.
3. Nu kan installatören påbörja nästa steg i sitt arbete.
När allt är klart på din sida, ska installatören skickat in en färdiganmälan till oss. Därefter drar vi fram el och installerar elmätaren (detta tar cirka 2-3 veckor).
Viktigt att tänka på:
En nyanslutning kan ta upp till 2 år från anmälan till anslutning. Vi rekommenderar därför att du anlitar en auktoriserad elinstallatör så fort du vet att du har behov av en installation.
Ta reda på mer om anslutning och väntetider här.
Om du ska flytta behöver du anmäla det till oss i god tid för att undvika onödiga kostnader. Så här gör du:
1. Säg upp ditt nuvarande elnätsavtal: Du måste själv säga upp avtalet på den adress du flyttar ifrån. Det går inte att ”flytta över” ett elnätsavtal till en ny adress, eftersom varje anläggnings-ID är knutet till en specifik fastighet eller lägenhet.
2. Gör en ny anmälan för din nya adress: För att få el till din nya bostad behöver du skicka in en ny anmälan och teckna ett nytt elnätsavtal för den adressen.
3. Anmäl flytten minst 14 dagar i förväg: Du kan göra flyttanmälan direkt här på vår hemsida eller genom att kontakta vår kundservice.
4. Tänk på elleverantören: När vi registrerar din utflytt avslutas automatiskt ditt elhandelsavtal för den gamla adressen. Därför är det viktigt att du själv tecknar ett nytt elhandelsavtal för din nya adress. Om du inte aktivt tecknar ett elhandelsavtal, får du ett så kallat anvisat avtal (vi har E.ON som anvisad leverantör.), vilket ofta är dyrare än om du själv väljer en leverantör.
Viktigt att veta: Du är betalningsansvarig för elnätsavtalet fram till den dag flytten är registrerad hos oss.
Om du vill ändra storleken på din huvudsäkring behöver du ta hjälp av en behörig elinstallatör. Så här går det till:
1. Kontakta en elinstallatör: En auktoriserad elinstallatör gör en bedömning av ditt behov och vilken storlek på säkringen som passar bäst för ditt hushåll eller din verksamhet. Vi rekommenderar att du kontrollerar företaget/installatören via elsäkerhetsverket först. Det gör du på elsäkerhetsverket.se
2. Installatören skickar in en föranmälan: Din elinstallatör skickar en anmälan till oss som elnätsägare om att en ändring av säkringen ska göras.
3. Vi behandlar din anmälan och återkopplar: När alla parter har godkänt anmälan, kan elinstallatören genomföra arbetet.
4. Installatören gör ändringen och skickar en färdiganmälan: Efter att säkringsändringen är genomförd meddelar installatören oss, och vi registrerar ändringen i vårt system.
Viktigt att veta:
En större säkring kan hantera mer el samtidigt, men innebär ofta en högre elnätsavgift. Se aktuella priser här.
En mindre säkring kan sänka dina fasta kostnader, men begränsar hur mycket el du kan använda samtidigt.
Du kan se din nuvarande säkring på din elräkning eller i ditt elskåp.
Ja, både privatpersoner och företag kan producera sin egen el genom att installera solceller på fastigheten. Det är också möjligt att installera batterier för att lagra överskottsel, eller sälja vidare elen, det räknas också som elproduktion.
Tänk på: Det är inte alltid säkert att en fastighet kan anslutas för elproduktion, eftersom det beror på kapaciteten i elnätet där du bor. Vi behöver därför alltid göra en teknisk bedömning innan en anslutning kan godkännas.
Om du planerar att installera solceller, batterilager eller laddstolpar hemma bör du i god tid kontakta en auktoriserad elinstallatör. Elinstallatören skickar sedan in en föranmälan till oss, så att vi kan påbörja en utredning av nätets kapacitet.
Observera att en ny anslutning eller förändring i befintlig anslutning kan ta upp till 2 år, beroende på hur omfattande åtgärder som krävs i elnätet.
Läs mer om hur processen går till och vad du behöver tänka på här.
När du installerar solceller under 25 A tar vi ut en avgift på 10 000 kr inklusive moms för att förstärka nätet. För anläggningar över 25 A kan kostnaden bli högre. Ta reda på mer här.
I de flesta fall behöver du inte byta elmätare, eftersom vi som elnätsägare ansvarar för att installera och underhålla den.
Om din elmätare är trasig eller visar fel värden, byter vi ut den kostnadsfritt. Kontakta oss, så undersöker vi problemet.
Gå till ledningskollen.se och ta reda på var ledningar och kablar är nergrävda inom ditt grävområde innan du börjar gräva. Genom att kontrollera detta innan du börjar gräva, minskar du risken att gräva av andras eller dina ledningar. Och på så vis slipper du de kostnader som skulle uppstå.
Tjänsten är helt gratis att använda och du får svar från berörda ledningsägare inom fem arbetsdagar.
Du kan enkelt anmäla autogiro eller e-faktura för att göra betalningen smidigare.
Autogiro: Registrera dig direkt via din internetbank eller fyll i vår autogiroblankett, som du hittar här. När autogirot är aktivt, dras fakturabeloppet automatiskt på förfallodagen.
E-faktura: Anmäl e-faktura via din internetbank genom att söka efter Staffanstorps Energi AB i listan över betalningsmottagare. När du har registrerat dig får du fakturan direkt i din bank i stället för på papper. Läs mer om e-faktura här.
Viktigt att tänka på:
Personen som registrerar autogirot eller e-fakturan måste vara samma person som står på elnätsavtalet.
Om du byter bank eller vill ändra betalningsmetod behöver du registrera dig på nytt.
Du hittar din elförbrukning, fakturor och annan viktig information på Mina sidor som du hittar här.
Om strömmen går, följ dessa steg för att felsöka:
1. Kontrollera din säkring: Se om en säkring har gått eller om jordfelsbrytaren har löst ut.
2. Kolla om grannarna har ström: Om de också är utan el kan det vara ett större avbrott i området. Lyssna på radion (Sveriges Radio P4).
3. Titta på vår avbrottskarta: På vår avbrottskarta kan du se om vi har ett registrerat strömavbrott i ditt område. Du hittar den här.
4. Rapportera felet: Om avbrottet inte finns listat, kan du kontakta jouren på tel. 046-25 95 15. Men observera att uttryckning kan innebära en kostnad för dig. Läs mer om det här.
5. Stäng av känsliga apparater: Dra ur kontakter till elektronisk utrustning för att skydda dem när strömmen kommer tillbaka.
Här finns fler tips på vad du kan göra vid strömavbrott.
Tiden för att åtgärda ett strömavbrott beror på orsaken:
Mindre avbrott (till exempel trasig säkring i nätstation): Kan ofta åtgärdas inom några timmar.
Större avbrott (till exempel kabelbrott eller stormskador): Kan ta längre tid, ibland flera timmar eller dagar beroende på omfattningen.
Vi arbetar alltid så snabbt som möjligt och uppdaterar informationen på vår avbrottskarta och i våra kommunikationskanaler.
Ja, du kan ha rätt till avbrottsersättning om du varit utan el i minst 12 timmar i sträck.
Ersättningen betalas ut automatiskt och baseras på din årliga nätkostnad.
Om avbrottet varat mycket länge kan du ha rätt till extra ersättning.
Om du har drabbats av skador i hemmet i samband med elavbrott kan du i vissa fall ha rätt till skadestånd. Läs mer om ersättning här.
Du kan se aktuella strömavbrott på vår avbrottskarta. Vi uppdaterar kartan löpande, så att du alltid har den senaste informationen. Vill du få information om akuta strömavbrott direkt till din e-post eller via sms? Kontakta oss, så hjälper vi dig.
"Säkerhet och teknisk utveckling är utgångspunkten i allt arbete vi gör på Staffanstorps Energi. "
Inga driftstörningar just nu
Aktuellt
2025-04-14På Skärtorsdagen stänger vår växel och kundtjänst kl. 12. Därefter njuter vi av en lång...
Med Ledningskollen kan du enkelt ta reda på var kablar och ledningar är nedgrävda i ditt...
Nu gör vi det ännu enklare för dig att hantera dina energitjänster. Från och med nu kan du...
Elens Dag instiftades av Energiföretagen Sverige och firas den 23 januari varje år. Syftet med...
Som ett led i vårt arbete för att bli mer miljövänliga och samtidigt ge dig snabbare och...
Staffanstorps Centrum AB 2025