Så här byter du elbolag
Undersök vilken elhandlare som har det bästa alternativet för just dig. Det kan du antingen göra på
konsumentverket.se eller på elpriskollen.se.
När du gjort ditt val, kontakta elhandelsföretaget och se till att du får en bekräftelse på ditt prisavtal hos den nya elhandlaren. Den nya elhandlaren kommer i sin tur meddela ditt nätbolag. Du behöver inte säga upp avtalet till ditt gamla elhandelsbolag om du har ett tillsvidareavtal. Om du däremot har ett pågående prisavtal, som i avtalsvillkoren anger att du personligen måste säga upp avtalet, ska du göra det.
När kan jag byta elhandlare?
Enligt den nya ellagen kan du byta elleverantör när som helst. Har du en tillsvidareleverans är det vanligtvis 1 månads uppsägning. De bundna prisavtalen löper under fastställd tid och om du har avtal om rörligt pris (börspris) så har du oftast 1 månads uppsägningstid. Kontaktat din nya elhandlare så tidigt som möjligt, då priserna sätts två månader i förväg för de bundna prisavtalen.
Vad hände om jag inte väljer en elhandlare?
Du blir inte utan el, men din nätägare anvisar dig då automatiskt till en elhandlare som levererar el till dig.
Vad innebär en avreglerad elmarknad?
Elmarknaden avreglerades år 1996. Plötsligt fick konsumenterna nya möjligheter, men det blev också ganska klurigt att förstå vad som avgör elpriset. Produktionen av el sker på en konkurrensutsatt marknad. Produktionskällor är bland annat vatten, kärnkraft och vindkraft. Elhandelaren är den leverantör du väljer för att kunna påverka från vilket energislag och till vilket prisavtal du vill handla. Handlaren köper el från producenter via den nordiska elbörsen NordPool. Nätägaren (till exempel Staffanstorps Energi AB) äger ledningar och kablar på Sveriges olika orter och agerar utifrån en monopolsituation. Nätabonnemanget skiljer sig i pris beroende på var man bor i Sverige.