Frågor och svar om fibernät

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om fiber. Hittar du inte svaret på det du undrar över är du alltid välkommen att kontakta oss på 046-280 43 00 eller info@staffanstorpsfibernat.se

Frågor och Svar

1

Fiberoptik består av trådar som innehåller en kärna av glas eller i vissa fall plast med en diameter som är mindre än ett hårstrå. Det fiberoptiska systemet skickas ljus och data med oändlig kapacitet och räckvidd. Detta gör att infrastruktur som byggs med fiberoptik betraktas som en framtidssäker metod för datakommunikation. Flera fibrer samlas i ett hölje som i regel kallas för kablar.

Med rätt utrustning i båda ändarna av fibern omvandlas ljuset till data som utgör våra kommunikationstjänster.

Fiberkablarnas känslighet ligger i tryck, böjningsgrad och brott. Till skillnad från en kabel baserad på koppar (el, traditionell telefoni mm) kan inte en fiber lagas vid avbrottet utan att man tillför en ny kopplingspunkt. Ofta är lösningen att den kabel som är skadad måste ersättas med ny och detta kan göra att tiden för reparation är längre än vid avbrott på kopparkablar.

Ljussignaler dämpas och förvrängs mindre i optiska fibrer än elektriska signaler i koppartråd. Därför räcker det att ha en sändare som förbrukar lite elektricitet.

2

Ett öppet nät innebär att det finns ett brett utbud av tjänsteleverantörer, tjänster och prisbild. Konkurrensen som finns i det öppna nätet skapar en sund marknadsbild som i flesta fall motsvarar ett nationell prisbild.

För Dig som kund innebär detta att Du fritt väljer bland utbudet och ingen tjänsteleverantör kan ”låsa in Dig” utan att Du själv aktivt väljer en bindningstid i Din personliga lösning. Så länge Du inte själv valt att binda Dig står det fritt att byta tjänsteleverantör om Du inte är nöjd.

Utbudet av tjänsteleverantörer, tjänster och priser finner du i en webbportal http://www.staffanstorp.openuniverse.se/.

3

Staffanstorps Fibernät AB samarbetar med OpenUniverse/Telenor för tillhandahålla tjänster såsom Internet, IPTV och IPTelefoni.

Det finns en Webbportal där Du kan se vilka tjänsteleverantörer som finns att välja mellan, vilka tjänster de erbjuder, priser på tjänster och speciella erbjudanden och kampanjer. Webbportalen når Du på adressen http://www.staffanstorp.openuniverse.se och Du kan även beställa den tjänst Du önskar här.

4

Just för tillfället finns det tyvärr ingen karta som kan beskriva vart Staffanstorps Fibernät AB har förlagt fiber men vi planerar att under hösten 2020 ta fram underlag som kan presentera områden där vi finns.

Du som finns i ett privathushåll Villa kontaktar oss med e-post till info@staffanstorpsfibernat.se så återkommer vi så snart vi kan huruvida det är möjligt för Dig att ansluta till vårt nät, vad det praktiskt innebär och vilken avgift som är aktuell. Tiden för leverans av anslutning kan vi inte lämna innan vi fått ett avtal signerat men vår ambition är att leverera inom 3-6 månader från mottaget Avtal.

För Dig i lägenhet ber vi Dig kontakta Din fastighetsägaren eller föreningen som i sin tur kan kontakta oss med e-post via info@staffanstorpsfibernat.se så återkopplar vi för en vidare dialog kring behovet.

För Dig i ett företag eller en organisation kontakta oss genom e-post via info@staffanstorpsfibernat.se så återkommer vi för en vidare dialog.

För Dig som ska utföra markarbeten hänvisar vi till Ledningskollen.se för besked om vår närvaro i det aktuella området. Vi utför även utsättning av vårt nät där så efterfrågas eller krävs.

5

Befinner Du dig i en Tätort (Staffanstorp eller Hjärup) eller i ett område där vi redan har etablerat fibernät såsom exempelvis Grevie är vår målsättning är att Du inte ska behöva vänta längre än tre (3) månader på en anslutning. Faktorer som påverkar är hur många anslutningar som beställts samtidigt och andra eventuella större projekt som kanske pågår.

När vi tagit emot ett avtal (tidigare beställning) om anslutning bekräftar vi mottagandet via e-post. Vi lägger Ditt avtal i ärendelistan och återkommer inom 14 dagar (10 arbetsdagar) med en grov tidplan. Finns det utrymme bland alla våra ärenden bokar vi då en tidpunkt för så kallad tomtprojektering tillsammans med Dig annars kommer vi att återkomma med en tidbokning så snart möjlighet ges. I tomtprojekteringen kommer vi överens om var vi ska ta oss fram på Din tomt för att ansluta utomhus och var någonstans vi ska montera kundutrustningen för leverans av tjänst.

Det är viktigt att komma ihåg att vi vill leverera en fiberanslutning till Dig och att vi ibland på grund av begränsad bemanning, långhelger, semestertider eller annat kan ha svårt att återkoppla så snabbt som Du skulle önska.

6

Vi har inga större pågående fiberprojekt i tätorterna Staffanstorp och Hjärup som pågår just nu. Däremot ansluter vi löpande i områden där vi redan idag finns. Översyn och planering inom tätorter pågår för att se var vi idag inte är närvarande.

Är Du intresserad kontakta oss genom att skicka e-post till info@staffanstorpsfibernat.se så återkommer vi med mer info.

7

Vad gäller landsbygd har vi genomfört en del fiberprojekt såsom i Grevie, Nordanå, Djurslöv och Särslöv. Det stora nya landsbygdsprojektet som kommer att genomföras med start hösten 2020 och som beräknas pågå till juni 2022 omfattar områden såsom:

Bjällerup   Kabbarp    Knästorp
Mölleberga  Uppåkra    Vesum

Detta projekt erhåller också stöd från Jordbruksverkets Landsbygdsprogram vilket innebär att vi ha en förutbestämd ekonomisk plan och tidplan att förhålla oss till. Vi har startat projektet med det kan komma att dröja något innan Ni som bor i dessa områden kommer att se byggaktiviteter i Ert område. Vi kommer att kontakta alla inom kort för mer detaljerad information.

Staffanstorps Centrum AB 2020