Frågor och svar om fiber och fibernät

Hittar du inte svaret på din fråga, kontakta oss på:

E-post: info@staffanstorpsfibernat.se
Telefon: 046-280 43 00
Telefontid: 9-12

Frågor och Svar

1

Fiberoptik består av trådar som innehåller en kärna av glas eller i vissa fall plast med en diameter som är mindre än ett hårstrå. Det fiberoptiska systemet skickar ljus och data med oändlig kapacitet och räckvidd. Detta gör att infrastruktur som byggs med fiberoptik betraktas som en framtidssäker metod för datakommunikation. Flera fibrer samlas i ett hölje som i regel kallas för kablar.

Med rätt utrustning i båda ändarna av fibern omvandlas ljuset till data som utgör våra kommunikationstjänster.

Fiberkablarnas känslighet ligger i tryck, böjningsgrad och brott. Till skillnad från en kabel baserad på koppar (el, traditionell telefoni mm) kan inte en fiber lagas vid avbrottet utan att man tillför en ny kopplingspunkt. Ofta är lösningen att den kabel som är skadad måste ersättas med ny och detta kan göra att tiden för reparation är längre än vid avbrott på kopparkablar.

Ljussignaler dämpas och förvrängs mindre i optiska fibrer än elektriska signaler i koppartråd. Därför räcker det att ha en sändare som förbrukar lite elektricitet.

2

Med fiber får du en stabil internetuppkoppling som gör att hela hushållet kan streama film och musik på flera tv-apparater, datorer, plattor och mobiler samtidigt. Har du ett smart hem med uppkopplade prylar som larm och lås, garageport, kylskåp och gräsklippare? Då är fiber ett tryggt val för dig. Fiber är en investering för framtiden oavsett om du planerar att bo kvar i ditt hus eller ska sälja det.

4

Det beror på om du ska ansluta en villa i tätorterna Staffanstorps/Hjärup eller om du ska ansluta en fastighet på landsbygden.

Här hittar du allt du behöver veta.

5

Nej. ROT-avdraget ligger på 30 % och det är bara arbetet som görs på din tomt som är avdragsgillt. Inte arbetet som görs inne i ditt hus eller ute på gatan. Det innebär att administrationen för avdraget blir dyrare än själva tomtarbetet för installationen, och därför har vi valt att inte erbjuda ROT-avdrag.

6

Om din fastighet ligger dig i tätorterna Staffanstorp, Hjärup eller i ett område där vi redan har etablerat fibernät (till exempel Grevie), är vårt mål att du har din anslutning inom tre månader från beställning.

Leveranstiden kan påverkas av beroende på hur många anslutningar som har beställts samtidigt och andra pågående projekt. Fråga oss gärna: info@staffanstorpsfibernat.se.

7

Priset varierar beroende på om du ska ansluta villa i tätorterna Staffanstorp och Hjärup eller om du ska ansluta fastighet på landsbygden. Ta reda på mer här.

I anslutningsavgiften ingår fullständig installation inklusive grävning, håltagning och grovåterställning på tomtmark.

Priset baserat på vad det i genomsnitt kostar att ansluta fiber till en fastighet. Vi tar inte ut några övriga avgifter för en anslutning.

Vissa stadsnät erbjuder lägre anslutningsavgift, men tar istället ut andra avgifter, som slutändan gör att priset blir samma, eller till och med dyrare än vårt.

Tänk på att anslutningskostnaden är en engångskostnad. En fiberanslutning kan också höja värdet på din bostad, så du kan se det som en bra investering för framtiden.

8

Vi samarbetar med ett företag som heter "OpenUniverse/GlobalConnect". De erbjuder tjänster inom bredband, telefoni och tv. Det är via dem du väljer din tjänsteleverantör.

Läs mer och se vilka tjänster du kan ta del av genom att fylla i din adress här.

9

Ett öppet nät innebär att det finns ett brett utbud av tjänsteleverantörer, tjänster och prisbild. Konkurrensen som finns i det öppna nätet skapar en sund marknad som i flesta fall motsvarar ett nationell prisbild.

För dig som kund innebär detta att du väljer fritt bland de olika tjänsteleverantörerna. Ta reda på mer.

10

Om anslutningen inte fungerar, kontakta din tjänsteleverantör.

Kan din tjänsteleverantör inte hjälpa dig, ska de ta frågan vidare till "OpenUniverse", kommunikationsoperatör mellan de olika tjänsteleverantörerna.

Om fiberkabeln är trasig, för att du till exempel har råkat gräva sönder den på tomten, kontakta oss på: info@staffanstorpsfibernat.se.

11

Just nu har vi inga större pågående fiberprojekt i tätorterna Staffanstorp och Hjärup. Däremot gör vi löpande efteranslutningar i de områden vi redan finns.

Vill du veta mer? Kontakta oss på: info@staffanstorpsfibernat.se.

Staffanstorps Centrum AB 2024